Najlepsza ryba do sushi

Sushi to zdecydowanie najbardziej popularne na świecie danie kuchni japońskiej, które stało się bardzo popularne w Europie. Poprzez dużą różnorodność każdy znajdzie coś dla siebie! Można jednak ustalić pewne ścisłe zasady co do zawartości każdej rolki. To dzięki nim sushi serwowane w różnych miejscach świata smakuje w bardzo zbliżony sposób. Różne rodzaje ryb w sushi to efekt eksperymentów, jak się okazuje – bardzo udanych. Czy tuńczyk albo łosoś do sushi to jedyne opcje?

Kryteria wyboru ryby do sushi

Sushi Master zawsze musi wziąć pod uwagę dwa kluczowe kryteria: świeżość oraz wysoka jakość produktów do stworzenia sushi. Wybór odpowiednich ryb jest często żmudnym procesem, ale wartym podjęcia. Testowanie smaku ryb jest niezwykle ważnym procesem, bo dzięki temu otrzymujemy pełny i głęboki smak potrawy. Dodatkowo każdy gatunek mięsa ryb, który zamierzamy użyć do przygotowania sushi, musi być przebadany pod kątem drobnoustrojów oraz pasożytów chorobotwórczych. Bezpieczeństwo gości w Sushi Kraków jest zawsze na pierwszym miejscu. Dlatego zwracamy uwagę, aby morskie składniki do sushi pochodziły z czystych, pewnych akwenów wodnych – to sprawi, że nie tylko nie zaszkodzą klientom, lecz również wpłyną korzystnie na ich zdrowie.

Najpopularniejsze rodzaje wyb wykorzystywane do przygotowania sushi

Dwa najpopularniejsze gatunki ryb wykorzystywane w sushi to łosoś oraz tuńczyk. Łosoś to najczęściej łosoś oceaniczny, który pochodzi z zimnych i czystych wód oceanu Atlantydzkiego. Dzięki takim warunkom życia, jego mięso jest jędrne oraz ma bogaty smak i ładny kolor. Drugim najczęściej pojawiającym się kawałkiem ryby w sushi jest tuńczyk. Jego charakterystyczne mięso fantastycznie komponuje się z ryżem i warzywnymi dodatkami, zwłaszcza gdy zostanie podkreślone odrobiną sosu sojowego i wasabi. Należy pamiętać, że tuńczyk jest bardzo wyrazistą w smaku rybą oraz dość tłustą. Dlatego osoby będące na diecie powinny szczególnie kontrolować ilość zjadanego tuńczyka. Oprócz tradycyjnego sushi łosoś oceaniczny oraz tuńczyk idealnie nadaje się do przygotowania sashimi.

Jakie ryby można jeszcze wykorzystać do przygotowania sushi

Specyficzną rybą, która rzadko jest dostępna oraz wybierana do potraw, a stanowi bardzo atrakcyjny składnik sushi, jest ryba maślana. Ryba maślana ma bardzo wiele pożytecznych kwasów tłuszczowych, które czynią ją sycącą i smaczną, ale niestety – również ciężkostrawną. Nie poleca się jej osobom o wrażliwych żołądkach oraz na diecie. Świetnym wyborem, ale również mało popularnym jest makrela, która musi zostać odpowiednio doprawione sokiem z cytryny. Makrela to również ryba o wyrazistym smaku, która musi zostać odpowiednio poskromiona i dopełniona przez inne składniki sushi.

Alternatywy dla surowej ryby

Surowe ryby i owoce morza w sushi to kwintesencja doskonałego smaku oraz walorów prozdrowotnych. Całe to danie cechuje się bardzo niewielkim stopniem przetworzenia, co ma mnóstwo zalet, ale nie każdy musi to akceptować. Surowa ryba w sushi musi przekonywać bogactwem smaków zamkniętych w niewielkim kawałku doskonałego mięsa. Alternatywą może okazać się sushi z pieczoną rybą. To doskonały wybór dla osób, które nie chcą lub nie mogą raczyć się nią na surowo. Do tego idealnie nadaje się węgorz, który nie może być serwowany na surowo. Ale po odpowiednim doprawieniu i zgrilllowaniu, może doskonale zastąpić surowe mięso ryb. Oczywiście alternatywą są też ryby i owoce morza w tempurze, czyli w pieczone w cieście na głębokim oleju. A kolejną alternatywą są wszystkie wegetariańskie i wegańskie opcje sushi, które w restautacji sushi w Krakowie są również dostępne.

Czy mrożenie ryby do sushi to dobry pomysł?

Mrożona ryba do sushi to jeden z najgorszych wyborów. Mrożenie odbiera rybie jej jędrność i wyrazisty smak. Jeśli restauracja sushi używa ryb mrożonych, to nigdy nie możesz być pewien, jak długo ryba przebywa w stanie zamrożenia oraz czy nie była wielokrotnie odmrażana i zamrażana. Jest to bardzo niebezpieczne dla naszego .życia i zdrowia. Idealny wybór to ryba filetowana i zawijana w rolki sushi tego samego dnia, w którym została złowiona. Jednak ze względów logistycznych nie zawsze jest możliwe używanie takich produktów w regionach oddalonych od akwenów morskich. Dlatego wykorzystuje się ryby możliwie jak najświeższe, przechowywane w odpowiednio niskich temperaturach, ale takich, które nie wpłyną na walory smakowe oraz zdrowie naszych gości.

Co najczęściej wybierają Polacy?

W Polsce zdecydowanie najchętniej zamawia się nigiri, czyli kawałki ryżu w kształcie łezki z plastrem surowej ryby lub krewetki na ryżu, oraz tradycyjne maki. Najpopularniejszym dodatkiem jest łosoś, głównie z uwagi na to, że to wciąż bardzo popularna ryba, która często uważana jest jako ta „z górnej półki”. Drugie w kolejności jest sushi z tuńczykiem, który również należy do dobrze nam znanych ryb. Tuńczyk w wersji surowej może dostarczyć nie tylko cennych składników odżywczych, ale również być eksplozją smakową. W restauracji sushi Kraków znajdziesz duży wybór sushi z najlepszymi gatunkami ryb, które zachwycą cię w każdym kawałku!

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *