Restauracja Kraków

Sushi Kraków

77 Sushi na Starym Mieście w Krakowie to miejsce, w którym zakochają się wszyscy wielbiciele kuchni japońskiej. Chociaż w karcie dań nie brakuje tradycyjnych potraw japońskich takich, jak esencjonalny ramen czy sałatka wakame, to właśnie tutejsze japońskie sushi robi prawdziwą furorę wśród mieszkańców Krakowa i przyjezdnych. Podstawą znakomitego sushi, jak wiadomo, są dobrej jakości i dobrze skomponowane składniki. A tego tutaj nie brakuje. W serwowanych przez 77 Sushi rolkach znajdują się znakomite ryby, warzywa i dodatki, które idealnie do siebie pasują i zawsze zaskakują jakością, a przede wszystkim są świeże. W karcie dań znajduje się ogormny wybór mniejszych, średnich i sporych zestawów sushi, dzięki czemu niezależnie od ilości gości przy jednym stole, każdy ma okazję w atrakcyjnej cenie skosztować wszystkich przysmaków. Na uwagę zasługują tutejsze uramaki, czyli rolki zwijane odwrotnie, które mają ryż na zewnątrz i są obklejone sezamem.

Serwowane są one tutaj z łososiem, rybą maślaną oraz tuńczykiem, a na wierzchu widnieje świeżo posiekany szczypiorek. Zupełnie innowacyjnym pomysłem są futo grill kabayaki, w których znajdują się grillowany łosoś, sałata, awokado, ogórek oraz sos kabayaki, na który składają się sos sojowy, syrop fruktozowy, mirinu oraz wyciąg z węgorza. Całość jest niezwykle aromatyczna i niszczy mit sushi jako dania, w którym znaleźć się mogą wyłącznie surowe lub wędzone na zimno ryby. Wielbiciele minimalizmu w kuchni będą zadowoleni kosztując tutejszych hosomaków, czyli rolek z tylko jednym składnikiem poza ryżem i wodorostami. W tej restauracji noszą one nazwy nawiązujące do kluczowego składnika i w ten sposób „salmonaki” to rolki z łososiem, tekkamaki to roli z tuńczykiem, ebimaki to rolki z krewetkami, awomaki to rolki z awokado, a kappamaki to rolki z zielonym ogórkiem. Na uwagę zasługują rzadko spotykane asparagusmaki, w których znajdują się zielone szparagi, a także kampyomaki, w których umieszczana jest tykwa japońska. Już tylko czytając kartę dań można zaorientować się, że restauracja jest prowadzona przez kogoś, kto zna się na japońskiej kuchni i zdecydowanie się na prowadzenia w kategorii „sushi Kraków”. Widać również, że nie znajdziemy tutaj wyłącznie maków z tradycyjnymi dodatkami takimi, jak wędzony łosoś, paluszki krabowe, zielony ogórek i pokrojone w cienkie paski awokado. Tutaj wśród dodatków można znaleźć znakomite japońskie grzybki shitake, tykwę japońską. węgorza czy nawet ośmiorniczki. Niektóre z rolek można zamówić w wersji w tempurze, co jest rzadkim i bardzo ciekawym doświadczeniem. Restauracja ta ściśle nawiązuje do tradycji japońskiej i oferuje klientom smaki pochodzące wprost z Kraju Kwitnącej Wiśni i to w wersji, jaka dopiero rozpowszechnia się w Polsce. Warto zamówić tutaj również jedną ze znakomitych japońskich zup. O ile gotowany na wywarach mięsnych ramen z makaronem i warzywami może być porcją zbyt solidną dla kogoś, kto chce jeszcze skosztować japońskiego sushi, o tyle w karcie dań znajdują się również zupki, które mogą stanowić znakomita przystawkę. Są nimi na przykład misoshiru, czyli wegańska zupa na bazie pasty sojowej czy też aromatyczne tom yum, a więc zupa tajska z krewetkami na bazie mleka kokosowego.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *