Tradycyjne japońskie potrawy, które musisz spróbować

Kuchnia japońska na wyciągnięcie ręki? Podróżowanie poprzez jedzenie jest niezwykle proste. W każdym mieście znajduje się wiele restauracji, które przybliżają kulturę wybranego kraju. Podobnie jest z Japonią i kuchnią japońską. W każdym większym mieście znajduje się kilka restauracji japońskich, które serwują tradycyjne potrawy. Kosztując tego typu potraw, możesz poczuć się jak na wakacjach w Japonii. Co możesz zamówić w japońskiej restauracji? I co warto zamówić? 

Sushi

Sushi to jedna z najbardziej znanych japońskich potraw na całym świecie. Sushi to połączenie ryżu zaprawionego octem ryżowym z dodatkiem ryb, owoców morza, warzyw, grzybów czy jajka. Sushi podawane jest tradycyjnie z sosem sojowym, wasabi oraz imbirem marynowanym. W Polsce znajdują się restauracje, które głównie zajmują się kreowaniem sushi na przykład Sushi Kraków. Sushi to bogactwo różnorodności. Możesz zamówić maki, uramaki, tempura maki, gutam maki, temaki, nigiri, temari sushi. Wybierz zestaw i spróbuj jak najwięcej różnych kawałków sushi.  

Sashimi

[b] Sashimi [/b] to surowa ryba pokrojona w łatwe do spożycia kawałki. Jakość i świeżość ryby musi być zachowana na najwyższym poziomie. Najbardziej popularną odmianą sashimi to maguro i inne odmiany tuńczyka, łosoś, makrela i dorada. Możesz także spróbować małży, jeżowca lub ikry łososia w surowej formie. Sashimi jest zwykle spożywane z sosem sojowym, ale również możesz dodać niewielką ilość wasabi, aby uzyskać większą pikantność potrawy. Niektóre odmiany, takie jak ostrobok, będą podawane z imbirem zamiast wasabi.

Tempura

[b] Tempura [/b] to kawałki owoców morza, mięsa i warzyw, które następnie zanurzane w cieście i smażone na głębokim oleju. Ciasto to zwykle mieszanina mąki i jajka w odpowiedniej proporcji. Konsystencja ciasta przypomina ciasto na naleśniki. Tempura jest podawana usmażona i jest zwykle maczana przed jedzeniem w specjalnym sosie zwanym tentsuyu.

Onigiri

Onigiri jest przygotowywane z ryżu, który zostaje uformowany w trójkątny lub owalny kształt, czasami ryż zawijany jest w wodorosty nori. Onigiri jest często nadziewane marynowaną morelą japońską, ikrą, kawałkami ryb lub owoców morza. 

Udon

Udon to niezwykłe danie znane z grubego makaronu, bardzo popularne i tradycyjne danie japońskie. Ciasto na makaron udon jest zrobione z mąki i słonej wody, które jest dobrze zagniecione i pokrojone w grube i długie paski. Po ugotowaniu makaronu udon w gorącej wodzie dodawany jest do bulionu z owoców morza, z dodatkami takimi jak warzywa, kawałki ryby lub tempury. 

Zupa miso

[b]Zupa Miso [/b] to kolejna tradycyjna japońska potrawa, znana ze wspaniałego smaku i właściwości zdrowotnych. Zupa miso jest przygotowywana na bazie sfermentowanej bazy miso, która ma aromatyczny i głęboki smak. Istnieją setki regionalnych odmian zupy miso, od prostych zup z wodorostami i tofu po te z krabami i różnymi warzywami.

Ramen

Ramen to danie zyskało dużą popularność w Europie, jako alternatywa dla tradycyjnych zup, które spożywają Polacy. Ramen przywędrował do Japonii w XIX z Chin, ale największą popularność zyskał po II Wojnie Światowej. Jego nazwa pochodzi od japońskiego słowa, które oznacza makaron będącym jego głównym składnikiem. Istnieją jego dwie wersje: lżejsza, której bazą są warzywa i bardziej treściwa i tłusta, robiona z wywaru z kości wieprzowych lub wołowych. Bazą ramenu jest wywar z mięsa, najczęściej z wołowiny, a jego dodatkami są: makaron, grzyby mun, bambus, jaja, tofu, kukurydza.

Okonomiyaki

Okonomiyaki zwana też japońską pizzą, to naleśniki będące symbolem japońskiego street foodu. Ich historia sięga czasów, gdy w Japonii panowała bieda i jej mieszkańcy musieli wymyślać jak najtańsze i sycące dnia. W okonomiyaki znajdują się najczęściej: kapusta, pokrojone, smażone mięso lub owoce morza.

Herbata matcha i słodycze z dodatkiem matchy

[b]Matcha[/b] to sproszkowana zielona herbata, która jest produkowana z liści krzewów dojrzewających na plantacjach zacienianych specjalnymi konstrukcjami z bambusa, które zmniejszają ekspozycję krzewów na światło słoneczne. Dzięki czemu ich liście zyskują jeszcze lepsze właściwości zdrowotne. Jakość liści oraz proces produkcji jest jednym z kryterium podziału matchy na ceremonialną i kulinarną. Matcha przeznaczona do tradycyjnej ceremonii jest przygotowana z bardzo młodych liści zielonej herbaty i charakteryzuje ją najwyższa jakość. Matcha kulinarna jest często wykorzystywana w kulinariach. Matcha jest wykorzystywana do parzenia herbaty oraz w ciastach lub ciastkach. W Polsce popularna jest również Matcha Latte. To na co należy zwrócić uwagę podczas wyboru restauracji to sprawdzenie, w jaki sposób dostarczana jest proszek Matcha oraz w jaki sposób jest przygotowywana herbata matcha.  Tradycyjna kuchnia japońska to historia, która sięga kilkuset lat. To precyzja wykonania i doskonałość w każdej potrawie i w każdym kawałku, który trafia na Twój talerz. 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *